Ugandan schools
Vandaag twee schooltjes bezocht. Ook weer zo'n ervaring. Niks geen ergonomische tafeltjes en stoeltje, geen mooi schoolbord of educatief materiaal. Nee een donker hokje, met slechts een enkel klein raampje waar nauwelijks licht doorheen komt omdat het volgende school gebouwtje alweer er tegenaan is gebouwd. Posters met educatieve materialen zijn met de hand gemaakt. Op de muren staan overal spreuken over family planning, aids enz.
We hebben de kinderen verteld over Nederland. Ze waren vooral gefascineerd over het eten in Nederland. Ze haalden zich de gekste dingen in hun hoofd. Of we kikkers eten in Nederland en of we als we blauwe beschuit met muisjes eten een jongetje krijgen. We hebben samen liedjes gezongen. Mooi moment toen de kinderen ons ‘vader jacob' overnamen in hun eigen woorden.
Ik merk dat de vermoeidheid begint toe te slaan. Niet alleen bij mij, maar we hebben er allemaal last van. Blijkbaar hebben we een breekpunt bereikt na 6 nachten in een gehorig guesthouse met harde bedden. Maar het geeft niet, we gaan door en halen heel veel energie uit de dingen die we zien en die ons overkomen. Gelukkig is het nu weekend en gaan we even met z'n allen ontspannen.
Wat fijn lekker weekend om wat te rusten. Al blijven de bedden natuurlijk hard en de muren dun. Ik vind het echt leuk om je blog te lezen. Ik denk dat je het zelf later ook met andere ogen terug leest. Goed om alle indrukken op het moment zelf op papier te zetten. Geniet van het weekend en hoe zwaar ook, probeer ook te genieten van de kleine en grote dingen om je heen. Jullie verrichten goede zaken. X
Jullie verrichten inderdaad hele goede zaken! Ook mooi om te lezen dat jullie, naast het werk, ook veel plezier met elkaar hebben. Naast de verhalen zijn de foto's ook een goede manier een indruk te krijgen van wat je meemaakt. De foto van jou met de Oegandeze meisjes zegt meer dan duizend woorden (zeker inlijsten als je straks weer thuis bent!). xx
Fijn om weer de verhalen te kunnen lezen. Wat wij altijd horen over Afrika kun jij nu met eigen ogen zien en horen.
Jullie brengen vast ook wat lol voor ze mee.
Veel succes nog en energie voor deze laatste week.
Geniet allemaal van een beetje van dit weekend.
Fijn dat er met de geringe capaciteit aan elektriciteit je toch in staat bent je website bij te houden of is een van allen heel hard aan het fietsen om de elektriciteit op te wekken ?
Indrukwekkend de condities in het schoolgebouw, terwijl ze hier van overheidswege verplicht zijn om nieuw meubilair aan te schaffen om de de zoveel jaar.
Geweldig wat jullie doen, rust lekker uit het weekend van alle indrukken en fysieke en psychische inspanningen liefs Henriette en Dick
Begrijp dat de veelheid aan indrukken en de omstandigheden waarin teen en tander zich afspeelt de vermoeidheid gaat toeslaan. Zeggen dat dit geen Walibiland is, is natuurlijk flauw. Sterker, ik zie dat jij probeert een beeld te schetsen van de situatie in de 'rimboe'. Immers zo mogen wij dit wel noemen. Ik denk nu, dat je er een dikke week hebt opzitten. Dus vanaf nu wordt het 'op-tanden-bijten' om overeind te blijven. Van de andere kant heb jij al zo veel karakter getoond, dat, ondanks alles, enig licht in de echte 'duisternis' voorzichtig schijnt. Hou vol(hoewel denk toch ook aan jezelf!!) en voor de resterende tijd heel veel sterkte en alle liefs, Lex.
Kan iemand mij vertellen waar die foto's staan, want ik zie bij het tabblad foto's alleen maar de foto's die er al voor Karlijns vertrek opstonden.
Hoi Sanne,
De foto,s zie je op de algemene site bijgehouden door een van de organisatoren van Comundo en onder
gr Henriette
Sorry moet zijn www.oegandaksph2011reismee.nl
Top! Dankjewel
Karlijn, ik vond op Schiphol zojuist een zwart rubber dopje. Heb jij daar wat aan?
Ik hoop, dat je je bekende positieve energie behoudt en je zo veel mogelijk nuttig kan maken voor mensen en met name kinderen, die het zo vele malen minder hebben dan ons 'verwende' westerlingen. Laat nooit iemand beweren, dat dit soort acties weinig nut hebben, want ze zijn heel stimulerend zowel voor de plaatselijke bevolking als voor jullie zelf.
Nog heel veel succes en uiteraard, waar mogelijk, ook veel plezier.
Hey karlijn,
Hartstikke goed wat jullie aan het doen zijn, elk beetje helpt! alleen al het vertellen, er zijn, praten en lachen met de kinderen is al goed. Wat een bijzondere band krijg je met elkaar door dit allemaal mee te maken. Ik hoop dat je een beetje je rust nog kunt vinden, sterkte nog daar en fijn om te lezen hoe het gaat! x