Onrust in Oeganda

Het lijkt dan toch zo ver te zijn... de opstanden uit de Arabische wereld zijn de Sahara overgestoken en zijn neergedaald in (andere delen van) Afrika.
Oeganda is aan de beurt. Het rommelt in Oeganda...! Het rommelt precies in Kampala... Heb ik weer. In februari van dit jaar hebben er verkiezingen plaatsgevonden in Oeganda. De strijd ging tussen Besigye en president Museveni. Voor de zoveelste keer heeft president Museveni de verkiezingen gewonnen. Boze tongen zeiden dat hij corrupt verkozen is. De huidige oppositieleider Besigye is nu in opstand omdat hij vindt dat president Museveni er schuldig aan is dat de voedselprijzen en benzineprijzen omhoog zijn gegaan. Al voor de verkiezingen van februari dit jaar riep oppositieleider Besigye dat Oeganda klaar is voor een ‘Egyptian-style revolution'. De bevolking was aanvankelijk lamgeslagen van de corrupte verkiezingen dat zij niet reageerden op deze oproep. Nu ze in hun portemonnee merken dat prijzen zijn verdubbeld, komen ze onder leiding van de oppositieleider in opstand. Afgelopen vrijdag is de oppositieleider na veel protest gearresteerd. De dag na de arrestatie stond Kampala in brand. Burgers waren boos over de arrestatie van de oppositieleider. Het leger sloot de wegen naar de stad af en schoot met scherp op demonstranten. Ook journalisten worden door de politie bedreigd en hun materiaal wordt geconfisqueerd.Ik probeer het nauwlettend in de gaten te houden (hoe handig is google-alert!) en ga er voor nu maar vanuit dat het afloopt met een sisser en dat ik in juli gewoon vertrek naar Oeganda!